perjantai 28. lokakuuta 2016

Paranneltu norjalaismyssy

Aina tasaisin väliajoin blogi nostaa päätään, saa uuden ulkomuodon ja uuden päivityksen, ja unohtuu sitten taas suunnilleen vuodeksi.

Tällä kertaa blogi sai myös uuden nimen (joka varmaan muuttuu heti kun keksin paremman), koska varmaankin tallennan tänne enemmän neule- kuin pannukakkureseptejä.


Moni neulemaakari on varmasti törmännyt perinteiseen norjalaismyssyn ohjeeseen, ehkä sellaisen kutonutkin. Niin tein minäkin, mutten ollut tyytyväinen yhteenkään löytämääni ohjeeseen, vaan yhdistelin aina eri ohjeista parhaiten mieltymyksiäni vastaavaa. Ja koska en jaksa aina koota ohjetta uudelleen, tallennan sen nyt tänne neuleiden reseptikirjaani.






Norjalaismyssy näteillä kavennuksilla

Silmukoiden määrä on välisilmukat x 7, eli esimerkiksi 12 x 7 (=84) silmukkaa.


Ville-langasta tällä silmukkamäärällä ja 3 millin puikoilla syntyi parin kk ikäiselle tötterölle sopiva myssy. Vaihtelemalla puikkojen ja langan paksuutta sekä välisilmukoiden määrää syntyy kokeilemalla eri ikäisille sopivia, tietenkin.


  • Luo silmukat, yhdistä renkaaksi pyöröpuikoille. Neulo muutama kerros esim. helmineuletta (1o, 1n, seuraava kierros 1n, 1o) tai ainaoikeinneuletta (eli joka toinen kerros oikein ja joka toinen nurin), jolloin syntyy kiva kohoreuna. Keskitakasauma syntyy kierroksen vaihtumiskohtaan.
    • Neulo 1 kierros oikein. 
    • Aloita sitten lisäykset ja kavennukset. Lisää 1 s, neulo 1o, lisää 1s. Lisäys tehdään kiertäen silmukoiden välisestä lankalenkistä. Neulo välisilmukat (tässä 12s).
      Tee kavennus: Nosta 2 s oikein neulomatta, neulo 1o, vedä silmukka neulomattomien silmukoiden läpi. (Katso video täältä.) Neulo 12 s, tee lisäykset (+1s, 1o, +1s), neulo 12 s, tee kavennus, neulo 12s, tee lisäys, neulo 12s, tee kavennus, neulo loput 12s. Kierroksella pitäisi olla 3 kavennusta ja 3 lisäystä vuorotellen.
    • Neulo seuraavaksi kierros oikein, ja jatka lisäys-kavennuksia joka toisella kierroksella yht. noin 10 kertaa. Sen jälkeen tee vain kavennukset joka toisella kierroksella, taas kymmenisen kertaa. Jos välisilmukoita on enemmän, tarvitsee kierroksiakin tehdä muutama enemmän, jotta pipolle tulee riittävästi syvyyttä.
    • Päälaella voi varioida, jos haluat hiippakärjen, tee muutama kierros kavennuksia joka kierroksella ja sitten taas joka toisella, kunnes hiippa syntyy. Jos haluat tasaisen pyöreän päälaen, kavenna joka toinen kierros loppuun asti. Jossain vaiheessa on syytä vaihtaa sukkapuikkoihin, kun neulominen pyöröillä käy kinkkiseksi.
    Myssyn viimeistely: päättele langanpäät ja virkkaa/pyöritä solmimislangat myssyn sivuille.




    Tämä malli eroaa muista lukemistani kavennuksessa. Mielestäni sillä peruskavennuksella tuli ruma ja epäsymmetrinen sauma, kun taas tämä tekee siistin silmukkarivin keskelle otsaa. Lisäyksissäkin voi kikkailla, mutta itse en huomaa siinä häiritsevää eroa, kaatuvatpa silmukat sitten oikealle tai vasemmalle. Itse teen kaikki lisäykset samalla lailla, ja ihan hyvä tulee.

    Neulomisiin!



    2 kommenttia:

    1. Päätin tehdä myssystä hieman isomman koon ja loin silmukat ohjeen mukaan 7x14s (=98). Tällöin kierroksen loppuun jää kuitenkin kaksi ylimääräistä silmukkaa. 6x välisilmukoiden lisäksi tarvitaan siis lisäyksiin ja kavennuksiin vain 6x2 =12s koska niiden määrä lienee sama joka koossa.
      Hoksasin tämän vasta neulottuani ensimmäisen lisäys/kavennus-kerroksen loppuun ja mietin nyt miten häivytän huomaamattomasti ylimääräiset silmukat tarvitsematta purkaa koko työtä. Kiitos muuten hyvästä ohjeesta!

      VastaaPoista